banner913
banner932
banner1012

ANNELERİN HAKKI ÖDENMEZ


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 15 Mayıs 2017, 10:27

ABD’nin Filadelphia Eyaleti’nde  ailesiyle birlikte yaşayan  Anna Jarvis önce babasını,  daha sonra  1905’te  de  annesini  kaybeder. Hayatta hiç kimsesi kalmayan  Jarvis’in üzüntüsü  aylarca sürerken  hayata küsmüş ve de  yaşama sevincini de yitirmişti… Jarvis’in  bu durumunu  yakından izleyen komşusu onunla arkadaş olur ve de Jarvis’e “İnsanlar doğar, yaşar, ölür. Bu bir doğa kanunudur”  diyerek onu teselli etmeye çalışır.  Bu sözler Jarvis’i çok etkiler ve ölüm sözcüğünün soğukluğu yerine  anne sıcaklığını hissetmeye başlar.

Bu gelişmenin ardından  Jarvis, hemen hemen her gün  annesinin mezarını ziyaret ederek ona çiçekler götürmeye başlar. Jarvis annesinin ölümünün 1. yıl dönümü nedeniyle kendini ziyarete gelen arkadaşlarına “Anne sevgisinin  dünyada yerini dolduracak hiçbir  sevgi yoktur. Geliniz, yılın bir gününü annelere ayıralım  ve o günü  annelerimizle ilgili  anılarla dolduralım. Böylece  annelerimize olan sevgi borcumuzu ödeyelim” demiş. Jarvis, annesinin ölümünün 1. ölüm yıl dönümünde  annesine olan sevgisini,  500 beyaz Karanfili Kilise önündeki diğer annelere dağıtarak ifade etmeye çalışır ve teselli bulur.

Jarvis ve ona destek veren arkadaşları Philadelphia’da Belediye Başkanı, Bakanlar ve İş  Adamlarına ve  Politikacılara yazdıkları dilekçeler sonrası 1911’den itibaren ABD’de tüm eyaletlerde kutlanmaya başlayan “Anneler Günü”; ABD Başkanı  Wilson  1914’de resmi açıklaması  ile  her yıl Mayıs Ayı’nın 2. Pazar gününün “Anneler Günü” olarak kutlanacağını duyurdu.

 Günümüzde  bazı ülkelerde farklı tarihlerde kutlanmış olsa da genelde dünyada “Anneler Günü” her yılın Mayıs Ayının 2. Pazar günü kutlanır. Anavatanımız Türkiye’de de Anneler günü 1956 yılında yayınlanan  bir kararname ile  her yılın  Mayıs Ayı’nın 2. Pazar günü “Anneler Günü” olarak kutlanır.

“Anneler Günü, Babalar Günü, Sevgililer Günü” gibi günlerde hissettiklerimizi yalnız  bir güne  sığdıramayız, sığdırmaya çalışmamalıyız. Annemizi, babamızı sevdiklerimizi sadece bir gün değil,  her gün ve de her an  düşünmeliyiz ve sevgilerini yüreğimizde hissetmeliyiz.

Anne, ailenin temel taşıdır ve toplumun da geleceğidir. Anneler fedakardır, annelerin yüreği sevgi ile doludur. Bir annenin çocuğuna duyduğu sevgi, dünyada karşılıksız sevgiye tek örnektir. Anneler  sonsuz sevgi , şefkat ve özverinin simgesidir.

Bizler için her türlü zorluğa  göğüs geren annelerimizin, bizlere daha güzel bir gelecek sunmak, iyiliği, dürüstlüğü, doğruluğu öğretmek için  yaptıkları fedakarları  sayfalara sığdıramayız. Fedakarlığın, sevginin  ve de sabrın tükenmek  bilmeyen  kaynağıdır annelerimiz..

5 erkek, 1 kız evlat yetiştiren fedakar ve cefakar annemi özlemle anıyorum. Seni çok seviyorum anne. Bana yaptıkların için, bize  yaptıkların için, bana kazandırdıkların için, bize kazandırdıkların için sana çok teşekkür ediyorum. Seni çok seviyorum anne. Sen rahat uyu canım annem…

Haklarını hiçbir zaman ödeyemeyeceğimiz  annelerimizin  “Anneler Günü” kutlu olsun….

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.