banner913
banner932
banner1012

Anlamsız uygulama


Fevzi BEYAR

Fevzi BEYAR

Okunma 26 Mart 2019, 22:46

Sporseverler, futbol ile ilgili tartışmaya başladıkları zaman, “Futbol sahada oynanır” deyimini ileri sürerek ‘tartışmayı’ sonlandırmayı severler. “Sahada galip gelen biz, puanlar da bizim” diyerek gülen tarafın kendileri olduğunu vurgulamaya çalışırlar.

Dünyada böyle. Ama maalesef ülkemizde böyle değil! Yani galip sahada değil, çok kez masada belirleniyor. Yok, canım demeyin. Anlamsız talimatlar, dünyada uygulanmayan kurallar bizde uygulamaya koyulduğundan beri böyle gariplikler bizde yaşanıyor ne yazık ki!

İşte size bir örnek: Geçen hafta oynanan Gençlik Gücü – Mağusa Türk Gücü maçında yaşanan bir olay; Sahada 4-2 bir skorla galip ayrılan bir takımın bir puanının silinme ihtimali var! Sahada kazanılan bir puan masa başında siliniyor! Neymiş efendim, 21 yaş altı futbolcular, 90 dakikadan az bir sürede sahada bulunmuşlarmış! Bazılarına göre bu 21 yaş altı futbolcular 84 dakika, bazıları göre ise 93 dakika sahada bulundular…

Pek tabii bunun yanıtını KTFF Disiplin Kurulu verecektir ama futbolun mentalitesine (zihniyetine) aykırı bir durum var olduğu da ortada. Maddenin içeriği de ayrı bir tartışma konusu. Seksen dört dakika diyenler futbol oyununun 90 dakika olduğu gerçeğinden hareket ediyor diğerleri ise futbolcuların fiilen sahada bulunduğu 93 dakikalık süreyi ileri sürüyorlar. İlgili maddenin son cümlesi “Ancak 3 oyuncu değişikliğini yapmış ve süre dolmamışsa -1 (eksi bir puan) kesilmez, gerçeği ise başka bir tartışma konusu.

Görüyor musunuz ne ile uğraşıyoruz! Dünyada ‘yarışmacı’ lig olarak addedilen süper ligde böyle bir uygulamanın varlığını duydunuz mu hiç?

Bizde var işte!

Gerekçe de, ne biliyor musunuz, “Gençlerimiz futbol oynasınmış!” A güzelim, o zaman bu üç yabancı kuralı ne oluyor? Niye bu üç yabancıya gençlerimizin yerini almasına olanak yaratıyorsunuz?

Böylesine gençlere öncelik verecek uygulamalar elbette talimatlara konabilir ama yarışmacı ligde olamaz, olmamalıdır. Genç takımlara, Yükselme liglerine koy. Alt liglere, futbolu tabana yaymayı amaçladığın liglere koy…

Ancak, sakın ola, bunlara düzen, kural getirmeyelim mi, sorusunu sormayın bana! Kurallar elbette olacak ve titizlikle takip edilip uygulanacaktır. O kurallar, Futbol Oyun Kurallarında vardır zaten… Fazlasına gerek yok.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.