banner913
banner932
banner1012

ANASTASİADİS'İN RUSYA ZİYARETİ VE BEKLENTİLER


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 28 Şubat 2015, 17:56

 

Anastasiadis,  yakın geçmişte , 25 Şubatta  gerçekleştireceği Rusya ziyaretiyle ilgili olarak açıklamalarda bulunmuştur.Gerek ABD ve gerek diğer ülkelerle  ilişkilerini derinleştireceklerini ilan ettiklerinde bunun, Rusya ile ilişkileri aleyhine  olmadığını  açıkça söylediklerini belirten Anastasiadis şunları kaydetti:

“Rusya Federasyonu veya  Sovyetler Birliğinin Özellikle Güvenlik Konseyinde hesapsız destek verdiği ve Kıbrıs sorununun  çözümüyle ilgili  ilkeli tavrına  mazhar olan bir ülkenin  , ‘yanlış anlaşılmamak için  bunları görmezden gelmesi akıl alır  şey değildir.

Neden, sadece  Kıbrıs sorununun çözümüne destek vermesi değil, Kıbrıs Cumhuriyeti ile  Sovyetler Birliği   ve ardından Rusya Federasyonu arasındaki sıkı bağlar da  bulunuyor olmasıdır da.

 Adına ister turizm, ister hizmet, ister Kıbrıs Cumhuriyetinin zor zamanlarında  bize sağladığı kredi kolaylıkları deyin, Kıbrısın çok işine gelen ekonomik bağlarımız  da var. 

Bir de savunma alanı var.     1974den sonra Kıbrıs Cumhuriyetine  silah ambargosu uygulanmasından sonra  , bazı Avrupa ülkeleri hariç, Kıbrısın  silahlanma  programına  destek talebine cevap veren  tek ülke Rusya idi. Dolayısıyla  bu ziyaretin   hedefi  sadece ilişkileri idame ettirmek değil, ayni zamanda  derinleştirmek  ve daha da pekiştirmektir”  dedi.

Rusyanın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile uzun zamana yayılan  ‘Askeri, Ekonomik ve Kültürel ilişkilerinin bulunduğunu kaydeden ABD Savunma Bakanlığı sözcülerinden Yarbay Vanessa Hillman , “Rusyanın Güney Kıbrısın liman ve hava  üslerine erişim konusunda bastırdığını görüyoruz.  İlişkilerde bir değişim olursa  veya olduğunda , bunun   etkilerini değerlendireceğiz” dedi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis,   Rusyanın Güney Kıbrısta bir askeri hava ve  deniz üssü kurmasına hazır olduklarını söylemişti. Anastasiadis konuyla ilgili yaptığı açıklamada , “Eski bir savunma  anlaşması bulunuyor, bunun yenilenmesi gerek. Güney Kıbrıs ve Rusya  geleneksel olarak güzel ilişkilere  sahiptir, bu da değişmeyecek” ifadelerini kullanmıştı.

Yakın geçmişte Alman gazetesi Deutsche Wellenin haberine göre ,”Rus askeri Güney Kıbrısa yerleşecek”.  Deutsche Welle gazetesi , Rusyanın , adada askeri varlık sağlamak için Rumlarla müzakerelerin ortasında bulunduğunu iddia ederken , Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu , Rusyanın , asla daimi askeri üs istemediğini  ifade etti.

Simerini gazetesinin haberine göre ;  Fotiu , SigmaLivee yaptığı açıklamada , ne Rus meslektaşıyla olan temaslarında ve ne de Dışişleri Bakanı Younnis Kasulidisin  Rus Dışişleri  Bakanı Sergel Lavrov gerçekleştirdiği görüşmelerde Rusya tarafından daimi üs istendiğini söyledi.

Rus gemilerine  kolaylıklar sağlanmasıyla ilgili  anlaşmanın bulunduğunu ifade eden Fotiu , bunların ABD ,Fransa gibi çeşitli ülkelerin gemilerine de sağlandığını belirtti.

Rum Hükümet sözcüsü  Nikos Hristodulidis, “Rusya ile askeri işbirliği yapmamız engellenemez… Rusya ile imzalanacak askeri anlaşma  , daha önce imzalanmış olan  askeri anlaşmanın  güncellenmiş  halidir ve Güney Kıbrısın   Rusyadan  temin ettiği  askeri  teçhizatla alakalıdır” dedi.

Rusyanın Güney Kıbrıs Büyükelçisi  Stanislav Osadchly , Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadisin Moskova ziyareti sırasında   yapılacak anlaşmaların  “Güney Kıbrıs ile Rusya arasındaki ilişkilerin  seviyesini yükselteceğini” söyledi.

Rusyanın Güney Kıbrıs Hidrokarbonlarına   müdahil olup olmayacağı  konusunun   Anastasiadis ile Rusya Devlet Başkanı  Vlademir  Putin arasındaki görüşmede   gündeme gelip  gelmeyeceği   sorusu   karşısında  görüşmelerin  gündemindeki  konulardan   birinin ikili  ilişkiler  olacağını  söyleyen  Osadchly , bu çerçevede Güney Kıbrıs-Rusya Ekonomik işbirliği konusunda çeşitli sektörlerin ele alınabileceğini belirtti.

Askeri kolaylıklar konusunun  görüşmelerin gündeminde olup olmayacağı sorusuna karşılık ise  Osadchly , “iki Başkan arasındaki  görüşmelerin  gündeminde  iki ülke arasında  askeri-teknik alanda  işbirliği  konusunun da  bulunacağına  inanıyorum” dedi.

Osadchly , bir başka soru üzerinde de Kıbrıs sorunu konusunda  da her zaman Güney Kıbrısın yanında  olduklarını belirtti.

Anastasiadisin Rusya ziyareti bugün başlıyor. Anastasiadis zorda! Bir tarafta Rusya diğer tarafta ABD ve AB ikilisi….

ABnin de  Kıbrıs sorununda  GKRYne sınırsız desteği vardır. Nitekim  Ekim  2014ün son haftasında Brükselde gerçekleşen AB  Zirvesinin sonuç  bildirgesinde alınan kararda;  Türkiyeye , Kıbrısın kendi kara sularındaki egemenliğine Kıbrıs Cumhuriyetinin münhasır ekonomik bölgesindeki (MEB) egemenlik haklarına saygılı olması çağrısında bulunuyordu.

Gelinen aşamada ,GKRYne her zaman destek veren AB ile Rusyanın arası da bulanık!...Yaklaşık bir yıl kadar önce ,Rusyanın Mart 2014de Kırımı topraklarına katması ve ardından da Ukraynada ayrılıkçı ‘sözde özgürlük savaşçılarını desteklemesi üzerine oluşan kriz nedeniyle AB ve ABD, Rusyaya karşı bir takım yaptırımlar devreye koymuştu. AB ülkelerinin Rusyaya karşı uyguladıkları ticari ambargoların faturası Rusya için ağır olmuştur. ABnin Rusya aleyhine yeni yaptırımlar  peşinde koşması ; GKRYni ve Yunanistanı zor durumda bırakmıştır.

Unutmayalım ki Rusyanın Yunanistan ve GKRY ile ilişkileri  ezelden beri özeldir. Bu çerçevede Rusya, BM Güvenlik Konseyinde Kıbrıs konusunda her zaman Rum-Yunan ikilisine destek vermiştir. GKRYnin de Rusyaya Güney Kıbrısta tanıdığı ayrıcalıklar vardır.

 

Anstasiaidisin  bugün başlayacak olan  Rusya ziyareti dolayısıyla    sıkıntılar yaşayacağı açık seçik ortadadır!

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.