banner913
banner932
banner1012

Anastasiadis klasiği ve gerçekler 1/2


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 01 Haziran 2016, 11:31

Türkiye, BMin 71 yıllık  tarihinde  ilk kez düzenlenen Dünya İnsani Zirvesine   23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde  İstanbulda ev sahipliği yaptı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moonun  girişimleriyle ve  UOOCHAnın organizatörlüğünde  gerçekleşen Zirve , Lütfi Kırdar Kongre  ve Sergi  Sarayında yapıldı.

BM , KKTC Cumhurbaşkanı sayın Akıncıyı davet etmezken ,  BM İnsan Hakları Zirvesine  katılan Liderler  onuruna “ev sahibi” olarak Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan   tarafından  verilen  yemeğe  davet edilmişti.  KKTC Cumhurbaşkanının yemeğe çağrılmasında kötü bir niyet yoktu.

Ancak KKTC Cumhurbaşkanı sayın Akıncının yemeğe davet edilmesine tepki gösteren   GKRY Başkanı Anastasiadis, İstanbuldan ayrılarak Yunanistana gitti ve de Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos  ve Yunanistan Başbakanı  AleksisCipras ile ayrı ayrı görüşme yaparak Kıbrıs konusundaki desteklerine teşekkür etti.  Pavlopulos, Çipras ve Anastasiadis görüşme sonrası verdikleri beyanatlarla göndermelerde bulundular.

Yunanistan Cumhurbaşkanı  ProkopisPavlopoulos “Kıbrısın egemen olmasını istiyoruz. İşgal ordusu ve  garantör gücü kabul  edilemez” dedi ve özellikle  BM Güvenlik Konseyi kararları esasında elde edebiliriz” dedi.

Anastasiadisde  ,  Kıbrıslı Rumlarla , Kıbrıslı Türklerin ayni şekilde bir çözüm planını  kabul etmeleri için  en güvenli yolun  AB müktesebatının uygulanması, AB ilke ve değerlerine , insan  haklarına saygı gösterilmesi olduğunu bildirdi ve “modern devletler ; garantiler ve garantörlerle var olamazlar” dedi.

Diğer yandan KKTC Cumhurbaşkanı sayın Mustafa Akıncı , Türkiye Cumhurbaşkanı Recep  Tayyip Erdoğanın davetine uygun olarak yemeğe katılması yanında  İstanbulda bulunan  BM Genel Sekreteri Ban Ki Moonla da  görüşerek müzakere sürecini değerlendirdiler.  Akıncının bu girişimlerinden  rahatsız olan  Anastasiadis Perşembe günü BM Genel Sekreterinin  Kıbrıs Özel Danışmanı EspenBarthEideile  olan görüşmesi yanında  Cuma günü yapılması planlanan liderler görüşmesine  de katılmayacağını  açıkladı...

Anastasiadis, “ Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk toplumları arasında iki toplumlu bir diyalog olması başka şey, Kıbrıs Cumhuriyetinin uluslararası alanda  tanınması başka şeydir” dedi.

Sayın Akıncının   bu yemeğe davet edilmesini KKTCnin  ve sayın Akıncının  statüsünü yükseltmeye yönelik bir davranış olarak niteleyen Anastasiadis :  Rum Haber Ajansına verdiği beyanatında  “Kıbrıs Cumhuriyetinin düzeyini   düşürecek hiçbir  şeyi, hiçbir şekilde kabul etmeyeceğim” dedi .

Konu ile ilgili olarak  Beşparmak Grubu adına yapmış olduğu açıklamada  KKTC Cumhurbaşkanlığı eski Sözcüsü sayın Osman Ertuğ: “ Yemeği boykot etmesi, bununla da kalmayarak Cuma günü yapılması planlanan  liderler görüşmesine  katılmayacağını açıklaması ve BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı  EspenBarthEide ile olan randevusunu da iptal etmesi , Rum lideri samimiyet testinde sınıfta bıraktı” dedi.

UBP Lefkoşa Milletvekili   sayın Ersin Tatar da yapmış olduğu yazılı açıklamada : Kıbrıs Türk halkı ve KKTC Cumhurbaşkanı, Anastasiadisin oyuncağı değildir, kendi kaderimizi kendimiz çizmeliyiz dedi ve  “…Anastasiadisin ; Akıncının yemeğe katılmasını ve BM Genel Sekreteri ile  görüşmesini protesto etmek adına  bir kez daha  müzakere masasından   kalkmasının  ; “Kıbrıs Türk tarafında  çizilmeye  çalışılan  pembe  tablonun doğru olmadığını gösterdiğine” dikkat çekti. 

İstanbulda KKTC Cumhurbaşkanı sayın Akıncı ile ayni ortamı paylaşmak istemeyen ve  İstanbuldan kaçmayı yeğleyen    GKRY Başkanı NikosAnastasiadis, görüşme masasının  Temel İlkesi olan   “Eşitlik” kavramını  çiğnemiştir. Anastasiadisin bu tavrı hiç de etik değildi…

Anastasiadisin bu hareketi Rum uyuşmazlığının bir tezahürüdür. Nikos Anastasiadisin takındığı bu tavrı kabul edilemez. Anastasiadis bu tavrı ile bir kez daha zamana oynadığını ve siyasi çözüm istemediğinin  mesajını vermiştir.

Ancak Anastasiadis bu davranışı ile  kendi kamuoyu ve Rum basınında alkışlandı ve de   Anastasiadis bir kahraman oldu!...Anastasiadisin bu tavrı ve davranışını  Rum tarafının  ruh halinin bir göstergesidir.   Anastasiadisin bu davranışı Kıbrıs Türk halkının siyasi eşitliğini ve egemenliğini hiçbir zaman kabul etmeyeceğinin bir ifadesidir.Anastasiadisin bu davranışı ,  Onun  görüşme masasında ne kadar samimi olduğunu da ifade etmesi bakımından önemlidir….. YARIN DEVAM EDECEK

 

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.