banner913
banner932
banner1012

Anastasiadis haddini aşarken


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 11 Şubat 2016, 13:50

Anatasiadis, uzlaşı noktalarını açıkladı , ancak KKTC makamları Anastasiadisi yalanladı.

GKRY Başkanı Anastasiadisin,   KKTC Cumhurbaşkanı sayın Akıncı  ile  uzlaştıkları noktaları anlattığı  söyleşiyi 7 Şubat  tarihli Politis gazetesinde  “Başkan Anastasiadisin   Politise Söyleşisi: “Mustafa ile  Uzlaştıklarımız” başlığıyla manşete yer aldı….

Müzakerelerdeki uzlaşı noktalarını ilk kez açıklayan  ve  garantilerde anlaştıklarını iddia ederek , “1960 garantilerinin üstesinden gelindi” diyen Anastasiadis, nüfus oranında da uzlaştıklarını bildirdi.

Mülkiyet başlığının  üçte ikisini  hallettiklerini söyleyen Anastasiadis,  “mal  sahibine  ilk yıl  başvurma hakkı tanınıyor. Yani mal sahibine hukuki çarelerle  ifade edilen  haklar ötesinde  , ilk yıl içerisinde  istediğini  talep etme  hakkı da veriliyor” dedi. Mülkiyette önemli ilerlemeler oldu ama zorluklar  olduğunu da söylememiz gerekir. Öncelikle hukuki çarelerde uzlaşıldı. Mal sahibi tamamen iade, kısmi iade, alternatif mülk, takas veya tazminat talep edebilir. Mülkiyet Komisyonu olacağında uzlaşıldı.

Anastasiadis, dönüşümlü başkanlığı  kesinlikle kabul etmediğini vurgulayarak  ,  “Dönüşümlü başkanlığı, geçmişten kazanım olarak gören Türk tarafının  karşı tutumu da kesindir” diye konuştu.

 “Ulusal Konseye var olan  karşılıklı anlayış ve  yakınlaşmalarla  ilgili bilgi verdim. Örneğin müzakerelerin Konfederasyona  doğru  gittiğini savunan   parti ve  partiler var.  Bu gerçek değildir.  Müzakereler  iki toplum arasında  yapılıyor ve Akıncının Eroğlundan farkı buradadır” dedi.

Oluşturucu devletçikler anayasadan   kaynaklanacak. Tek egemenlik, tek uluslararası  temsiliyet  ve elbette  vatandaşlık kabul edildi. Devletin uluslararası temsiliyeti  tek ve bir olacak ve bu da   uluslararası anlaşmaların  ,  bütün federal devletlerde   geçerli olan   bir-iki alan hariç  , devletçikler tarafından   değil merkezi hükümet tarafından   yapılacağını dikte eder.”

KKTC Cumhurbaşkanı sayın Akıncı, Anastasiadisin  tek yanlı açıklamalarına  tepki verdi ve çıkmazda olan  dönüşümlü  başkanlık ile  garantiler  konusunda  net mesaj verdi. Cumhurbaşkanı sayın Akıncı: Rum lider  Anatasiadisin  “anlaştık”  dediği konuları  sadece kendi  penceresinden  göründüğü şekilde  aktardığını ve söz konusu  açıklamada  yanlışlar  olduğunu vurguladı.  Akıncı, “şimdiden  garantilerin kalkacağı  ve bizim de  hemfikir olduğumuz iddiası yanlıştır” diyerek   Kıbrıs Türk toplumunun  Türkiyenin güvencesinin  devamını  istediğini belirtti.

Akıncı, “Rum tarafının  dönüşümlü başkanlığı kabul etmemesi bizim için ciddi bir hayal kırıklığıdır. Rum halkı bir Kıbrıslı Türkün ortak federal devletin başında bulunabilmesini hazmedemeyecekse   bu anlaşma  olmayacak demektir” dedi.

İki kesimliliğin  önemine dikkat çeken  Akıncı, “ İki kesimlilik derken sadece politik çoğunluk olmayacağımız bir anlaşmayı halkımıza onaylatamayız.” ifadelerini kullandı.

KKTC vurgusunda da bulunan  Akıncı, “Rumlara göre  sadece Kıbrıs Cumhuriyeti  vardır ve onun  dönüşümü olacaktır; Çünkü  onlara göre   KKTC mevcut değildir. Bize göre  ise, tanınmasa da elbette KKTC vardır ve çözümle birlikte kurucu  devlete dönüşecektir” diye  konuştu…

Sonuç olarak ; Anastasiadisin konu  açıklamalarıyla Rum tarafının görüşme masasında  hangi konularda ısrarlı olduğunu da bu vesileyle gözler önüne  sermiş olması bir  bakıma iyi oldu…

KKTC Cumhurbaşkanı sayın Akıncı ,   KKTCnin varlığını öne çıkararak  cevabını anında  yapıştırdı ve “uzlaşma noktalarının ancak iki tarafın  basın önünde birlikte açıklanabileceği hususlar olduğunu” anımsattı. Sayın Akıncı yapılması gerekeni yaptı. Sayın Akıncı , muhatabı Anastasiadise ilk kez kamuoyu önünde gerekli cevabı verdi.  KKTC Cumhurbaşkanı sayın Akıncıyı Anastasiadise verdiği yanıtlar dolayısıyla kutlarız….

Rum liderliği anavatanımız Türkiyenin etkin ve fiili garantisini asla istemiyor. Türk askerinin tamamen adadan gitmesini istiyor. Rum tarafı,  Kıbrıs Türk halkının   can ve mal varlığına olası bir saldırıda Türk askerinin  müdahalede bulunamayacağı bir  düzeni kurmaya çalışıyor. .  Can ve mal güvenliğinin olmadığı olası bir anlaşmanın hiçbir değeri yoktur….

Rum tarafı 1963 Kanlı Noel saldırılarıyla  , silah  zoruyla  ele geçirdikleri  ve Rum devleti haline dönüştürdükleri Kıbrıs Cumhuriyetinin  devam  etmesini   , Kıbrıslı Türklerin de  anayasal bir düzenlemeyle  ‘sözde Kıbrıs Cumhuriyetine  yamalanmasını istemektedirler.

Rum tarafının anlaşma ve uzlaşmaya niyetinin olmadığı bir kez daha ortaya çıkmıştır. Kıbrıs Türk tarafı yeni bir değerlendirme yapmak durumundadır. Kıbrıs Türk halkına yaşama hakkı tanımak istemeyenlerin maskeleri bir kez daha düşmüştür. Görüşmeler askıya alınmalıdır…

 

KKTCnin tanınması için  çalışma başlatılması  yeni stratejimiz olmalıdır…1942de Liderimiz Dr. Fazıl Küçükün dediği gibi “Kıbrıs Türkü  hür ve bağımsız olarak ebediyen  yaşayacaktır”… Bu da ancak anavatanımız Türkiyenin etkin ve fiili garantisi altında olan güçlü bir KKTCnin varlığının devamıyla  mümkündür….

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.