banner913
banner932
banner1012

Anastasiadis-Çipras , Pavlopulos ve diğerleri


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 09 Nisan 2015, 20:42

Kıbrıs Türk halkı , 1968 yılından beri , aralıklarla sürdürülen Kıbrıs sorunu ile ilgili müzakerelerde çözüm bulmayı beklerken Rum-Yunan ikilisinin   Megali idea hayali çerçevesinde  yer alan Enosisi gerçekleştirme hayalleri  devam ediyor. 

25 Ocak 2015de Yunanistanda yapılan seçimlerin ardından Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Kocaş ve Devlet Bakanı Nikos Papasla birlikte   2 Şubat günü  Güney Kıbrısa  gelen   Yunanistanın yeni  Başbakanı , Aleksis  Çipras,  Anastasiadis ile yapmış olduğu ikili görüşmenin ardından  basına yapmış olduğu açıklamada: “Kıbrıs kalbimizde ve aklımızdadır… Kıbrıs sorununun çözümü   Türk-Yunan ilişkilerinin mihenk  taşıdır… Güney Kıbrıs ve Yunanistan ayni frekanstadır…Barbarosun bölgede bulunmasının ‘sözde Kıbrıs Cumhuriyetinin egemenlik haklarının ve uluslar arası hukukun ihlalidir , müzakerelerin  yeniden başlayabilmesi için bunun kaldırılması gerekir…” dedi.

Rum Yönetimi lideri Anastasiadis ise, Çiprasın hem Kıbrıs ve hem de  Yunanistan  açısından çok kritik bir dönemde adaya geldiğini, Çiprasın ‘Kıbrıs Cumhuriyetine  yönelik ilgi ve samimiyetini bildiklerini ; hem Yunanistanın hem de  Güney Kıbrısın  stratejik hedeflerinin Kıbrısta AB değerleri ile AB ilkelerine dayalı bir çözüm istediklerini söyledi.

Rum  Meclisinde yapmış olduğu konuşmada Çipras: “Helenizm tarihinin ve gelecekle ilgili mücadelenin  Yunanlılar ile  Rumları birleştirdiğini” ifade eden Çipras: “…Atina oldu bittileri kabul etmiyor…” dedi.

 BMin  ve uluslar arası toplumun  Kıbrısta devlet olarak sadece “Kıbrıs Cumhuriyetini tanıdığını  ileri sürerek;“Kıbrısta , tek vatandaşlığı, tek egemenliği olan  ve Kıbrıs Rum ve Kıbrıslı Türkler olmak üzere iki toplumdan oluşan tek devlet olduğunu  ve bunu Türkiyenin  dışında herkesin tanıdığını” iddia eden Yunan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Konstandinos Kutras  ‘Kıbrısta  devlet olarak sadece Kıbrıs Cumhuriyeti vardır , dedi.

Yunan hükümetinin yeni Savunma Bakanı Nikos Kocas ise “…Temel hedef Türk işgalinden kurtulmak olmalıdır… Kıbrısta Türk garantileri ve hakları olmamalıdır…” dedi.

 Rum Temsilciler Meclisi Başkanı Omirou ise , Kıbrısın Türk işgalinden  40 yıl sonra  Türkiyenin soruna  çözüm bulmaya katkıda bulunma isteğine yönelik  herhangi bir belirti  bulunmadığına dikkat çekerken  aksine  Türkiyenin  Kıbrısın  Münhasır Ekonomik  Bölgesini  ihlal ettiğini  ve Kıbrısın egemenlik   haklarını yerine  getirmesine   engel olduğunu söyledi

Rum-Yunan ikilisinin tezlerinin değişmesini beklemek  ve de Kıbrıs sorununun  bir uzlaşma ve anlaşmaya giden yolda adım atmalarını beklemek yanlış olurdu.

30-31 Mart 2015 tarihlerinde Güney Kıbrısı ziyaret eden Yunanistanın yeni Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos; Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Başpiskopos II. Hrisostomos,  Meclis Başkanı Yannakis Omiriu, Mecliste temsil edilen Parti Başkanları ile görüştü ve Rum Meclisinde bir de konuşma yaptı.

Yunan Cumhurbaşkanı  Pavlopulos :“Kıbrıs Helenizmi Annan Planına ‘hayır demiştir. Müzakere zemini olması kabul edilemez.  Yunanistan ile Kıbrıs  Helenizm yolu ortaktır.  Hiçbir neden Kıbrıs  Helenizmi ile kutsal kardeşlik bağlarımızı  bozamaz,  bozmayacaktır….Kıbrıs  Helenizminin  mücadelesi  bugün hala devam ediyor…Helenizm Kıbrısta zafere ulaşacaktır…Kıbrısın Elen olması için , hedefe ulaşıncaya kadar  mücadeleye devam edileceğini …”söyledi

Müzakerelerin yeniden başlama zemini , ‘Avrupa Kurumsal Mevzuatıdır…Gelecekteki Kıbrıs devleti , tek ve bir uluslar arası temsiliyeti, Tek vatandaşlığı, ve  bir egemenliği ile uluslar arası ve Avrupa  hukukuna dayalı olacak , egemenlik tam olacak..” dedi.

Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma Gemisinin bölgeden  çekilmesini, müzakerelere geri dönmek için yeterli  bulmayan Anastasiadis, “…Barbarosun ayrılması olumlu adımdır…. Geriye Navtexin yenilenmemesi ve Kıbrıs Cumhuriyetinin (MEBdeki ) egemenlik haklarının görmezden gelinmemesi kaldı…” dedi.

EOKAnın  kuruluşu etkinlikleri çerçevesinde de Anastasiadis:  Vatanımızı kurtarmayı , işgalden kurtulmayı ve Kıbrıs Cumhuriyetinin  Federasyona dönüşmesiyle eşit , AB ilke ve diğerlerine saygılı bir devlet kurmayı  barışçıl prosedürle başarmamız gerekiyor. Savaş vermekte kararlıyız” dedi.

Sonuç olarak ; Çipras, Kıbrıs Helenizmin ayrılmaz bir parçasıdır, Kıbrıs sorunu da bir istila ve işgal sorunudur, diyor.Vermiş olduğu mesajlarda Çipras ;  Makarios, Klerides, Kyprianu, Vasiliu, Papadopulus, Hristofyas  ve Anastasiadisin  politikalarına destek  verirken   Kıbrıs Türk halkına yönelik olarak Rum Yönetiminin egemen olduğu Kıbrıs Cumhuriyetine katılarak azınlık haklarınıza razı olunuz, Batı Trakyadaki Türkler gibi bir statüye sahip olmanız size yeter demek istiyordu.

Pavlopulos : “…Kıbrıs  Helenizminin  mücadelesi  bugün hala devam ediyor…Helenizm Kıbrısta zafere ulaşacaktır…Kıbrısın Elen olması için , hedefe ulaşıncaya kadar  mücadeleye devam edileceğini …”   söyledi.

Çiprasın ,Pavlopulosun, Anastasiadisin ve diğerlerinin   söylediklerini görmezden gelerek görüşme masasına oturamayız. Bizi bekleyen tehlikeler ortada iken daha neyi konuşacağız ki!....

Rum-Yunan ikilisi , Megali İdea  hayallerinin esiri olmuşlardır. Rum-Yunan ikilisi  bir gün Kıbrısın tamamını Yunan  yapacaklarını ve İstanbulu da Büyük Helen topraklarına  katacaklarının hayali içindedirler.

 

Kıbrıs Türk halkı ve anavatanımız Türkiye  Rum-Yunan ikilisinin keyfinin gelmesini  bekleyemez….KKTCnin anavatanımız  Türkiye ile işbirliği içerisinde  gerekli   onurlu  adımlar atmak durumundayız.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.