banner913
banner932
banner1012

ALKOL VE GENÇLİK


Hasan ÇERKEZOĞLU

Hasan ÇERKEZOĞLU

Okunma 10 Ağustos 2015, 10:45

İnsanlığın var oluşundan beri alkol bir yandan beslenme, diğer yandan alkol insan ve insanoğlunun benliğini yıpratan azdırıp coşturan bazen de miskinleştiren fakat daima insana zarar veren bir zehir olduğu için korkutucu olmuştur. Bazen keyiften kederden içilen fakat daima bir neden bulmaya bile gerek duyulmayan içilen alkollü içkiler yalnız kişinin bedensel ve ruhsal yaptığını çökertmekle kalmayıp, onu kendi kendine topuma zararlı hala getiren mahvedici bir güç olarak serveti, sağlığı huzuru, mutluluğu ve hatta yaşamı yutar geçer.

Alkol alışkanlığı her türlü vücut hücresi için hele sinirler için bir zehirdir. En küçük dozlarda bile, kişiye terbiyenin gereklerini ve kendine akim olma kabiliyetini unutturur. Alkolizm kişinin artık alkol almadan duramadığı, alkol alındığı zamanki zihin bulanıklığını ve duygu dengesizliğini normal yaşantısına tercih etmeye başladığı, ruhsal çöküntü halidir. Alkollü içki alışkınlığında irsiyet ve müsait yapıya sahip olunması, zayıf karakter ve başkalarının tesiri altında kalınması, alkolün çok zaman bir moda veya taklit olmak, genci pençesine alması, gelişmiş zayıf kişilikli insanların kısa bir sürede bu zehrin pençesine düşmesi, alkollü içki alışkanlığına teşvik ve tavsiyenin etkisi aile ve arkadaşlar arasında yapılan toplantılarda içki içmeyenlerin küçümsenmesi, hakir görülmesi, bilimsel istatistiklere göre, alkoliklerin yüzde atmış ile yüzde sekseni içki alışkanlığına on beş yaşından küçükken evlerinde veya misafir kaldıkları yerlerde alkole bira ile başlamışlardı. Alkollü içki alışkanlığında kötü örnek ve terbiyenin etkisi çok büyüktür. Çocuk bir fotoğraf makinası gibidir, gördüğünü öğrenir, yapmak ister. Ailede anne-baba içki içiyorsa çocuklarda kolayca içkiye alışır. Alkollü içki alışkanlığına götüren diğer sebepler ise gazete ve dergilerde içki reklamı, TV, radyolarda yapılan reklamlar her köşede bir meyhane bulunması şarkı ve türkülerimizde içkinin övülmesi, bilgisizlik ve özenti gibi sebeplerdir.

Gençler, toplumumuzun en değerli varlığı ve hazinesidir. Bütün dünyada olduğu gibi ülkemiz gençlerini de etkileyen çeşitli psikolojik, fizyolojik ve sosyal yapısının özellikleri, ilgileri, eğitimleri, gerilimleri, ihtiyaçları ve çok karmaşık problemleri üzerine içtenlikle eğilmeli, bunları giderici köklü tedbirleri alabilmektir.

KKTC Anayasasının 60. Maddesinde şöyle denilmektedir: Devlet gençlerin bilgili, sağlıklı, sağlam karakterli ve topluma yararlı birer yurttaş olarak yetişme ve geliştirilmesini sağlar denilmektedir. Ancak KKTCde bunun böyle olduğunu söylemek mümkün değildir. Çocuk yaştaki gençlerin içkili yerlere ve diskolara gittiğini, gençlerin araçlar içerisinde bire içtiklerini görüyor ve geleceğimizin tehlikeye girdiğini görüyoruz. Devlet, gençlerin okul zamanı dışarıda dolaşmalarını ve içkili yerlere gitmelerini önleyecek yasal tedbirler almalıdır.

 

Alkollü içki toplumda düzen ve asayiş bozar, anlaşmazlıklara, cinayetlere neden olur. İtimat ve emniyeti yok eder. Çalışma gücünü azaltır. Ülküde sefalet ve sefahat çoğalır, ahlaksızlık yayılır, kazalar, facialar artar, toplum bunalıma sürüklenir. Ulu önderimiz Atatürk dedi ki ; “Cumhuriyet fikren, ilmen, bedenen kuvvetli, ahlaklı ve seciyeli muhafızlar ister”…

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.