banner913
banner932
banner1012

Mültecilerin hem hayalleri hem paraları gitti

banner1020

Yeni Erenköy açıklarında teknede tespit edilen Suriyeli 24 mülteciden ikisi gönüllü ifade verdi ve Mersin’den Güney Kıbrıs’a gitmek için tanımadıkları bir kişiye 3 bin 300 Dolar verdiklerini itiraf etti Mülteciler, sabaha karşı başka bir teknenin gelerek kaptanı alıp gittiğini kendilerinin ise denizin ortasında kaldıklarını söyledi

banner974
Mültecilerin hem hayalleri hem paraları gitti

banner971

Gamze PİR BAYKUR

Yeni Erenköy açıklarında önceki gün Sahil Güvenlik Komutanlığına ait radara yakalanan ve şüpheli olarak görülen “Osman 88” isimli 8.5 metre uzunluğundaki tekne içerisinde tespit edilen Suriyeli 24 mülteci dün İskele Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı. 24 mülteciden 22’si  “Onaylanmış liman olmayan bir yerden KKTC’ye giriş yapmaya teşebbüs etme” davasından yargılanarak 7 gün hapis cezasına mahkum edilirken yaşları 16 ve 17 olan sanık O.H ile A.A’nın davası ise Birleşmiş Milletler Yüksek Komserliğinin Güney Kıbrıs’ta bulunan Mülteci Kampına kabülü için gerekli görüşmelerin yapılabilmesi adına 27 Ekim tarihine ertelendi.

3 BİN 300 DOLAR KARŞILIĞINDA YOLA ÇIKTILAR

Suriyeli 24 mülteci, 23 Ekim tarihinde saat 11.30’da Yeni Erenköy’ün kuzey kısmında 4.5 deniz mili içerisinde henüz kaptanı tespit edilemeyen “Osman 88” isimli 8.5 metre uzunluğundaki tekne ile yetkili makamlardan izinsiz olarak KKTC kara sularına giriş yaptılar. Ayni gün Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri tarafından tespit edilen 24 mülteci ile “Osman 88” isimli tekne Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri tarafından Yeni Erenköy’de bulunan balıkçı barınağına getirilerek polise teslim edildi. Polis tarafından sorgulanan mültecilerden 2’si gönüllü ifade vererek 23 Ekim tarihinde saat 02:00 raddelerinde Mersin’den Güney Kıbrıs’a gitmek için tanımadıkları bir kişiye 3 bin 300 Dolar verdiklerini ve paralarını alan kişi tarafından ayarlanan tekneye bindiklerini, tekneyi ise bir Türk kaptanın kullandığını, sabaha karşı başka bir teknenin gelerek kaptanı alıp gittiğini kendilerinin ise denizin ortasında kaldıklarını belirttiler.

AVUKAT OSUM: “TEK AMAÇLARI GÜNEY KIBRIS’TA KENDİLERİNE TANINAN SIĞINMA HAKKINIKULLANMAK...”

Suriyeli mültecilerin avukatı Fezile Osum, sanıkların yolculuğa çıkma nedenlerinin kendilerine Güney Kıbrıs’ta tanınan sığınma hakkını icra etmek olduğunu söyledi. Osum,  mahkemenin mevzuat yetersizliğinden dolayı KKTC’de sığınma hakkını icra edemeyen sanıklara mülayim davranmasını talep etti.

7 GÜN HAPİS

İskele Kaza Mahkemesi Yargıcı Umut İnan, sanık O.H ile A.A hariç diğer 22 mülteciyi aleyhlerine getirilen davadan suçlu bularak mahkum ettiğini açıkladı. Sanıkların konu suçu ülkelerindeki savaştan kaçıp Güney Kıbrıs’a sığınmak için işlediklerinin görüldüğünü belirten İnan, sanıklara verilecek en uygun ve adil cezanın hapis cezası olduğu kanaatine vardığını açıkladı. İnan, 22 mülteciyi 7 gün hapis cezasına mahkum ederken, yaşları 18’den küçük olan sanık O.H ile A.A’nın davasını 27 Ekim tarihine tehir ederek, O.H ile A.A’nın dava tarihine İskele Polis Müdürlüğü hücrelerinde tutulmasına emir verdi.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.