banner913
banner932
banner1012

Cinayete 18 yıl

banner1020

Mağusa’da 2015 yılında Ebinabo Tariyemienyo Meindinyo’yu darp ettikleri sırada 17 metre yükseklikten beton zemine düşerek ölmesine neden olan Olalekan Nicholas Agboola ve Adetola Oluwadamilar Odorinde, “adam öldürme” davasından 18’er yıl, “adam kaçırma” davasından ise 3’er yıl hapis cezasına mahkum edildi

banner974
Cinayete 18 yıl

banner971

Gamze PİR BAYKUR
Mağusa’da 26 Aralık 2015 tarihinde, Ebinabo Tariyemienyo Meindinyo’yu darp ettikleri sırada Meindinyo’nun 17 metre 60 santim yükseklikten beton zemine düşerek ölmesine neden olan sanık Olalekan Nicholas Agboola ve Adetola Oluwadamilar Odorinde hakkındaki karar dün açıklandı. Sanıklar Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde itham edildikleri “Adam öldürme”, “Mülke tecavüz”, “Ciddi darp” ve “İnsan kaçırma” davalarını kabul etmeyerek duruşmaya gidilmişti. Dün Mağusa Ağır Ceza Mahkemesinde kararları okunan sanık Agboola ile Odorinde “Adam öldürme” davasından 18’er yıl, “Adam kaçırma” davasından ise 3’er yıl hapis cezasına mahkum edildiler.
26 Aralık 2015 tarihinde 22 yaşındaki Ebinabo Tariyemienyo Meindinyo isimli Nijerya uyruklu öğrenci sabah saat 06:30 raddelerinde kaldığı Faiz Kaymak isimli apartmanın garaj yolunda ölü bulunmuştu. Meindinyo’nun şüpheli ölümü ile ilgili olarak soruşturma başlatan polis Meindinyo’nun 17.60 metre yükseklikten düştüğünü tespit etmişti. Meindinyo’nun ölümünü şüpheli gören polis geniş çaplı soruşturma başlatmış ve bir takım bulgulara ulaşmıştı. Geniş çaplı soruşturma başlatan polisin, cesedin yanında sapı kırmızı kumaşa sarılı sarı saplı döner bıçağı bulması cinayet şüphesini yaratmıştı. Polis tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Meindinyo’nun 25 Aralık 2015 tarihinde arkadaşları ile “Queen Anne” isimli bara eğlenmeye gittiğini ve burada bir grupla kavga ettiği, kavganın ardından ise Faiz Kaymak apartmanındaki evine dönen Meindinyo’nun evinin karşı grup tarafından basıldığı tespit edilmişti. Mesele ile ilgili soruşturmasını derinleştiren polis Meindinyo’nun karıştığı kavgada karşı grupta yer alan Natiyu Omakande Yusuf, Olalekan Nicholas Agboola, Omajide Emanuel Ojoles ve Jeremiae Osi Udumioh ile birlikte Meindinyo ve “Emeka” lakaplı şahısa ulaşmak için girişimlerde bulunduklarını ve Meindinyo ile ev arkadaşına ulaşmak için ortak arkadaşları olan Ojisi Emeka John isimli kişinin evine gidip mülke tecavüz ederek konu şahısı zorla alıkoyduktan sonra kendilerini Meindinyo ile ev arkadaşının kaldığı Kaymak Apartmanına getirttiklerini, akabinde daire içinde gerçekleşen şiddet ve darp olaylarından dolayı Meindinyo’nun balkona kaçtığı ve Olalekan Nicholas Agboola ile Adetola Oluwadamilar Odorinde’nin, maktülü Meindinyo’yu balkon korkuluklarına yaslayarak vücudunun muhtelif yerlerine elleri ve ayakları ile vurmak suretiyle darp ettikleri sırada Meindinyo’nun 17 metre 60 santim yükseklikten beton zemine düşmesine bağlı olarak kafa kemiği kırılıp çoklu kaburga kırıkları, iç organ yaralanması, akciğer, karaciğer, iç kanama neticesinde ölüme sebebiyet verdiklerini tespit etmişti.


SANIKLAR MAHKEMEYİ YANILTMAYA ÇALIŞTI
Davanın kararını okuyan Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Heyet Başkanı Melek Esendağlı kararı boyunca birçok hususa bulgularda bulundu. Esendağlı, yaptıkları bulgulara göre sanık Olalekan Nicholas Agboola ve Adetola Oluwadamilar Odorinde’nin 2 kişi ile birlikte Ayşem Apartmanında sakin Ojisi Emeka John’un evine konu kişiyi kaçırmak kastıyla girerek darp ettiklerini ve maktül Ebinabo Tariyemienyo Meindinyo’nun evini göstermesi için zorla kaçırdıkları ve sanıkların bu fiilleri beraber işlediklerinin ispat edildiğini belirterek sanıkların itham edildiği “Mülke tecavüz”, “Ciddi darp” ve “Adam kaçırma” davalarının tüm unsurlarının makul şüpheden ari ispatlandığı kanaatinde olduklarını açıkladı. Sanık Agboola’nın mahkemede verdiği yeminli şahadetinde ilk kata çıktığını ancak olayın yaşandığı altıncı kata çıkmadığını söylerken gönüllü ifadesinde apartman girişinde sanık Odorinde ile karşılaştığını ve birlikte geri döndüklerini söylediğini ancak emare kamera kayıtlarında sanık Agboola’nın ifadesinde belirttiği şekilde apartmana giriş çıkış olmadığının görüldüğünü belirten Esendağlı, sanık Agboola’nın iddialarında esaslı bir çelişkiye düştüğünü ifade etti. Esendağlı, sanık Agboola’nın bilinçli olarak maddi delil mahiyetindeki kamera görüntülerinde izledikleri hakikatin dışında muhasım şahadet verdiğini tespit ettiklerini açıkladı. Sanık Odorinde’nin ise verdiği gönüllü ifadeler ile mahkemede verdiği şahadetin hakikatin dışında olduğunu ve ifadelerin çelişkili olduğunu belirten Esendağlı, sanık Odorinde’nin şahadetini inanılır bulunmanın söz konusu olmadığını, sanık Odorinde’nin kasıtlı olarak şahadetinde ve gönüllü ifadelerinde doğruları söylemekten kaçındığını, hakikat dışı iddialarda bulunduğunu ve adaletin yanıltılmasına yönelik hareket edildiğini gördüklerini açıkladı. 


Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Heyet Başkanı Melek Esendağlı, yaptıkları tüm bulguların ardından sanık Olalekan Nicholas Agboola ve Adetola Oluwadamilar Odorinde’nin diğer 2 kişi ile birlikte hareket ederek maktulün evine girdikleri ve maktulü darp ettiklerinin makul şüpheden ari olduğunu açıkladı. Sanıklar ile beraberindeki kişilerin maktulün evine girerken ve maktulü darp ederken fiillerinin altında yatan saikin darp fiilini kanunsuz yapma saiki olduğunu belirten Esendağlı, sanıkların ve beraberindekilerin maktulü daireye girdikleri andan darp etmeye başladıklarını, maktulün darptan kaçmak için hareket etmesiyle balkona yönelmesi üzerine sanıkların darp fiiline devam ettiklerini ifade etti. Esendağlı, sanıkların maktulü balkonda darp ettikten sonra maktulün dengesini kaybederek balkondan aşağıya zemine düştüğünü anımsatarak, maktulün balkondan düşmesinin sanıkların darp fiilinin neticesinde gerçekleştiğini belirterek, maktulün ölüm sebebinin yüksekten düşmeye bağlı olduğunun sabit olduğunu ve maktulün ölümüyle sanıkların darp fiilleri arasında olgusal ve hukuki illiyet bağının mevcut olduğunun İddia Makamı tarafından ispatlandığını açıkladı. 
Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Heyet Başkanı Melek Esendağlı, sanık Olalekan Nicholas Agboola ve Adetola Oluwadamilar Odorinde’nin itham edildikleri “Adam öldürme”, “Mülke tecavüz”, “Ciddi darp” ve “Adam kaçırma” davalarından suçlu bulunarak mahkum edildiklerini açıkladı. İlke olarak ciddi, ağır, yaygın ve yaygınlaşma eğilimi gösteren suçlarda izlenmesi gereken yolun kamu düzeninin korunması gayesine ağırlık verilmesi gerektiğini ifade eden Esendağlı, suçun vahameti ile orantılı caydırıcı ve ibretamiz cezaların verilmesi gerektiğini açıkladı. Esendağlı, yaşam hakkının kanunsuz olarak bir kimseden alınması ağır suçlar sıralamasında en fazla öneme haiz olanlardan olduğunu belirterek, bu suçların toplumda infial ve korku yarattığının aşikar olduğunun altını çizdi. Esendağlı, adam öldürme hiç şüphesiz en etkin ve ciddi surette cezalandırılacak olan suçlardan biri olduğunu belirterek müebbet hapis cezası ile cezalandırılabilen bir suç olduğunu ifade etti. Adam kaçırma suçunun ise 7 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilen ağır bir suç olduğunun altını çizen Esendağlı, şiddet fiillerinin günden güne artış halinde olduğu gibi kişilere karşı işlenen şiddet içeren suçlarda artış meyili toplum nezdinde ciddi bir rahatsızlık duymakta olduğunu ifade etti. Esendağlı meselenin olgularına bakıldığında sanıkların maktulün evini göstermesi için Emeka John’u darp ederek zorla kaçırdığını, maktulün evine giderek zorla eve girdikten sonra maktulü darp ettiklerini ve balkondan düşerek ölümüne sebebiyet verdiklerini anımsattı. Esendağlı, sanık Olalekan Nicholas Agboola ve Adetola Oluwadamilar Odorinde’yi “Adam öldürme” davasından 18’er yıl, “Adam kaçırma” davasından ise 3’er yıl hapis cezasına mahkum ederken “Ciddi darp” ve “Mülke tecavüz” davalarından ise mahkumiyet kaydedildiğini açıkladı.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.