banner913
banner932
banner1012

Aba altından sopa!


Adnan IŞIMAN

Adnan IŞIMAN

Okunma 07 Temmuz 2015, 14:49

İstifasını da sunduktan sonra Özkan Yorgancıoğlu  hükümetin eşiğinde bulunan Tarım  sorununu,  kurulacak yeni hükümetin resmen önüne itti!

Yorgancıoğlu “Bizim yapabileceğimiz bir şey yok” mealinde açıklamada bulundu!

Demek oluyor ki çiftçi eylemi bir süre daha vatandaşın yaşamında etkili olmaya devam edecek!

Yıllarca çiftçilik yapan bir ailenin içinde yaşadım.

Çiftçiliğin içine doğmadım ama yıllarca her zerresine kadar yaşadım!

Tarla sürdüm, ektim, yağmur altında sabahlara kadar gadavadi  çektim, (gadavadi ; yüksekliği eşit olmayan tarlanın sulanabilmesi için tarla içinde yükseltmeler yaparak tarlanın bütününü sulama işlemi)

göğsüme vuran su içinde bağlama da yaptım, gübre de çektim, saman da çıkardım, samanlığa taşıdım!

Bir gün çobanlığın kırk yıl deliliği var diyenlere inat, sırasında davar da bekledim, aileme yardımcı olmak için davar da sağdım!

O günlerde hele davar sahibi olan, bir miktar tarlası bulunan çiftçiler, kimselere muhtaç olmadan yaşamını sürdürebilme bahtiyarlığındaki insanlardı.

Paraya ihtiyacı olduğunda kuzusunu satar, belsisini satar, hatta davarın ucundan hayvanını satar geçinir giderdi.

Ne var ki ülkede Tarıma hükmeden politikacıların tarımı bilmemeleri, hele hayvancılığın “h” sinde bile bilgi sahibi olmamaları nedeni ile bu gün sadece tarımla uğraşan kimselere rastlamak çok zor hale geldi.

Tarımı hayvancılıkla birlikte yürüten ve belli büyüklüğe, cesamete sahip belli başlı kimselerin dışında, köylerde tarımla uğraşan kesimin, ya ikinci bir işi olur hale geldi, ya da devlette çalışan memurun içinde çıkabileceği bir iş konumuna geldi.

Bu gün ülkemizde küçük ya da orta büyüklükte olup ta, sadece tarımla uğraşan ve yaşamını bu yolla sağlayan tek bir çiftçi gösteremezsiniz.

Yapan varsa borç batağının içinde, yarı aç, yarı tok bir halde yaşıyor demektir.

Bir sendika başkanı “kamuda çalışan çiftçiler ayırt edilsin” ifadesini kullandı!

Doğru söyledi de, nasıl olacak bu iş?

Tarım politikalarının A sınsdan Z sine kadar değiştirilmesi, tarımcıyı koruyacak uygulamaların hayata geçirilme uygulaması gerekecek!

Nerde bunu yapabilecek hükümet, nerede bu yürek? Arpa fiyatlarının değişmesiyle süt ve et pahalanacak yaygarası çıkartılıyor!

Bu özellikle “aba altından sopa göstermeye” yönelik olarak yapılıyor!

 

Halbuki hükümetin, olmadık başlıklarda uyguladığı subvansiye mekanizmasını devreye sokması kaçınılmaz olacak! Yapılamayacak şey mi bu?

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.