banner913
banner932
banner1012

4 MART 1964 TARİH VE 186 SAYILI BM GÜVENLİK KONSEYİ KARARLARI VE YARATTIĞI OLUMSUZLUKLAR 4/4


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 07 Mart 2016, 15:54

BM Güvenlik Konseyinin 4 Mart 1964 tarih ve 186 sayılı kararıyla  ilgili olarak ABDnin Kıbrıs Özel Temsilcisi Nelson Ledskynin Denktaşla arasında geçen diyalogda Rauf R. Denktaş Ledskyye BM Güvenlik Konseyinin Rumları meşru hükümet olarak tanıyan 4 Mart 1964  tarihli kararının haksızlığından bahsetmesi üzerine Ledsky şunları söylemiştir:

“1964ün dosyalarını incelettim. BM Güvenlik Konseyince alınan bu kararın hukuki temellere  dayanan bir karar olmadığını , siyasi  mülahazalarla alınmış bir karar olduğunu tespit  ettim”  demesi   dikkat çekicidir. Kaynak: Soyalp Tamçelik, BM Güvenlik Konseyinin Kıbrısla  ilgili aldığı bazı kararların özellikleri ve analitik değerlendirmesi, (1964-1992), s.1247; Orbay Deliceırmak, Haklılık ve  Kararlılık (Tepkiler Demeti) , Lefkoşa, s.40, 1993

Ledsky, BM Güvenlik Konseyinin yasal durumunu inceledim. Kıbrıs hükümetinden  söz ederek başlatmış olduğu bu tutum  başlıca ülkelerce de benimsenmiş ve bunun bir sonucu olarak yetki gasbı yapmakta olan yönetimi “hükümet” olarak tanımıştır, dedi. Kaynak: Zaim Necatigil, “Son 25 yılda Kıbrıs ve BM” Örgütünün  40.Yıl Dönümü , 24 Ekim 195 BM Türk Derneği , Ankara , 1986 ; Soyalp Tamçelik, BM Güvenlik Konseyinin Kıbrısla  ilgili aldığı bazı kararların özellikleri ve analitik değerlendirmesi, (1964-1992), s.1247

O günde Kıbrıs Türk Cemaat Meclisinin Başkanı olan  ve de Kıbrıs Türk halkını temsilen BM Güvenlik Konseyinde bulunan Rauf R. Denktaş 4 Mart 1964 tarih ve 186 sayılı BM  Güvenlik Konseyi kararlarına  şiddetle karşı çıkmıştı….

Sorun Mart 1964de Güvenlik Konseyine havale edildiği zaman , ilk karar taslağında “…Kıbrıs Cumhuriyetine …” atıf yapılmıştır. Denktaş ise buna itiraz etmiştir.   Zira Denktaş “Kıbrıs Cumhuriyetini Rumlar yıkmıştır; ortada yoktur. Rumlar  silahlı saldırı düzenleyerek Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetinin Türk kanadını hükümet dışına atmışlardır. Bu nedenle  kararda  Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetine atıfta   bulunulursa Rumlar buna sahip çıkacak , sorun  daha da büyüyecektir demiştir.  Ayrıca Denktaş “Kimseye  sözümü dinletemedim. Sadece kararın çıkarılması bir hafta geciktirilmiş oldu. Araya İngilizler ve Amerikalılar  girdi. Kıbrısta akan kanın Türk kanı olduğunu, durdurulması gerektiğini , kendilerinin Kıbrıs  hükümeti kompozisyonunun  nasıl olması gerektiğini bildiklerini ve bunu garanti ettiklerini , kelimeler ve deyimler üzerinde  oynayarak daha fazla zaman kaybedilmemesi gerektiğini söylediler. Türkiyeye giderek Türk makamlarını da  ikna ettiler. Neticede karar geçirilmiş oldu. Kararın bu şekilde geçirilmiş olmasına  son derece üzüldüm, ağladım.  Başımıza geleceği ve Rumların bu kararı  kendi lehlerine  nasıl kullanacaklarını  tahmin ediyordum. Bunu Genel Sekreter UThanta da söyledim” dedi. Kaynak: Soyalp Tamçelik, BM Güvenlik Konseyinin Kıbrısla  ilgili aldığı bazı kararların özellikleri ve analitik değerlendirmesi, (1964-1992), s.1245-1246

4 Mart 1964 tarih ve 186 sayılı karar , 1974 yılına kadar nazari de olsa yürürlükte kalmış olup Kıbrısla ilgili bütün görüşmelerde veya BMin bundan sonraki kararlarında buna atıf yapılmıştır.  Söz konusu karar, günümüzde alınan tüm kararlarda bağlayıcı bir nitelik taşımaktadır.

Sonuçta bu karar , Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğünde en büyük etkenlerden biri olarak tarafların karşısına çıkmaktadır.  Birçok kesimin dediği gibi o günden itibaren Kıbrıs sorunu Rumlar için çözülmüştür. Kaynak: Soyalp Tamçelik, BM Güvenlik Konseyinin Kıbrısla  ilgili aldığı bazı kararların özellikleri ve analitik değerlendirmesi, (1964-1992), s.1247

Sonuç olarak; BM Güvenlik Konseyi  186 sayı ve 4 Mart 1964 tarihli kararıyla Makariosu Kıbrıs Cumhuriyetinin    yasal başkanı olarak kabul etmesi  , Kıbrıs Türk Halkının 21 Aralık 1964 saldırılarıyla hükümetten dışlanmasına rağmen , 1960 Kıbrıs Cumhuriyetinin  ortadan  kalkmış olmasına rağmen ‘sözde Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümetini Kıbrısın tek hükümeti olarak kabul etmiş olması  BM GKnin yapmış olduğu en büyük hata olmuştur. BM Güvenlik Konseyinin  4 Mart 1964 tarih ve  186 sayılı kararı ile Kıbrısta iki kurucu toplumdan sadece birinin hükümeti olarak devam etmiş ve Kıbrıs sorunu bugünlere gelmiştir.

 15 Kasım 1983de KKTCnin ilanının ardından,  BM Güvenlik Konseyinin peş peşe almış olduğu 541 (1983) ve 550 (1984) sayı ve tarihli kararlarıyla ‘sözde Kıbrıs Cumhuriyetini Kıbrısta tek meşru devlet ve hükümet olarak ifade ederken KKTCnin ise tanınmamasını istemesi düşündürücü olduğu kadar tek yönlü alınan  kararlar olduğu inancındayız.

Unutmayalım ki, Rum gençliğinin mücadelesi  Enosis mücadelesidir.  Enosis deyip geçmeyelim. Girit, Enosis siyasetinin bir  neticesi olarak  Yunanistana geçmiştir. Yunanlılar  Girit mücadelesini Enosis bayrağı altında yürütürlerken , Giritin Yunanistana  ilhakı ile bu mücadelenin   bitmeyeceğini de  açıklamakta bir  sakınca görmezken  hedefimiz Giritten sonra On İki Adalar, Epir, Kıbrıs, İzmir ve Konstantinopolistir diyebiliyorlardı….

 

Enosisin muadili Çift Enosistir . Kıbrıs Türk halkı olarak bu topraklarda alnı açık  yaşayabilmemiz için , özgürlüğümüze ,  eşit egemenliğimize, self determinasyon haklarımıza , anavatanımız Türkiyenin etkin ve fiili garantisine  sahip çıkarak  ;  anavatanımız Türkiye ile işbirliği içerisinde  Bayraklarımızı gönderden indirmeden,   bağımsız ve egemen devletimiz KKTCnin  bu topraklarda sonsuza kadar Türk varlığını  sürdürmek ve de tanınmasını ve tanıtılmasını sağlamaktır….

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.