banner913
banner932
banner1012

21 ARALIK 1963 KANLI NOLE SALDIRILARINA GİDEN YOL VE KIBRIS TÜRK HALKI (1)


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 20 Aralık 2017, 11:20

19 Şubat 1959’da Zürih ve Londra  anlaşmalarını imzalayıp 6 Mart’ta  Kıbrıs’a dönüşünde Rum cephesindeki bazı unsurlar Makarios’u  “Yeminini çiğneyip Enosis’ten vazgeçmekle” suçlarken    Makarios : “Kıbrıs Cumhuriyeti, Kıbrıs’taki Helen  tarihinin en büyük başarısıdır. Bu Cumhuriyetle milli hedefimize bir adım daha  yaklaşmış olduk” demişti…

Makarios, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolda atmış olduğu  imzayı unutmuştu bile. Nitekim “Kıbrıs Cumhuriyeti Enosis’e sıçrama tahtası olacaktır” diyen  Makarios, Cumhuriyetin tüm olanaklarını kullanarak   başlatılacak  yeni bir mücadelenin  mesajını veriyordu.

Ayni günlerde  imzaladığı Şubat 1959 Zürih ve Londra Anlaşmaları dolayısıyla  Yunan Meclisi’nde kendisine yöneltilen tenkitler karşısında kendisini suçlayanlara  Yunan Dışişleri Bakanı Averof: “Asıl suçlanması gereken sizlersiniz, çünkü sizler,  Kıbrıs Cumhuriyeti’nin  kuruluşuyla  Kıbrıs Helenizm’inin   büyük bir zafer kazandığını   göremiyorsunuz. Düşünün bir kere, ‘Enosis’e İngiliz Sömürge Yönetimi’nden mi  yoksa Kıbrıs Cumhuriyeti’nden mi   daha kolay gidilir” diye cevap veriyordu.

Kıbrıs sorununun  gündeme geldiği  her dönemde,  anavatanımız Türkiye ve Kıbrıs  Türk  halkını itham etmeyi  alışkanlık haline getiren Rum-Yunan  liderliğinin  içinde bulunduğu  durumu ve de “1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’nin”  nasıl yıkıldığını  kendi kalemlerinden  dünya kamuoyunun bilgisine  bazı örneklerle   şöyle dile getirmek mümkün…

“Savunmasız ülke Kıbrıs” adlı kitabın yazarı Nikos  Kranidiotis, “1959 Zürih ve  Londra  Anlaşmalarının imzalandığı günlerde, Kıbrıs Rum liderliğinin   düşüncelerini”  şöyle dile getirmektedir:

“Enosis arzusu Kıbrıs Rumlarının  gönüllerinde kök salmış bir biçimde  güzel bir ideal ve  son çözüm olarak yaşamaya  devam ediyordu, fakat  en azından  şimdiki aşamada  uluslararası  ortam   bu amacın  gerçekleştirilmesine  müsait değildir. Böylece, Kıbrıs Rumları  duygusal olarak  Enosis ideallerini  geleneksel  Yunan mücadelesi ruhu ile uzun vadede  kavuşacakları ülküleri olarak gönüllerine  saklarken, (Zürih-Londra) Anlaşmalarını sadece bazı şeylerden kaçınmak için değil, ayni zamanda daha çok özgür olacakları bir dönemin başlangıcı olarak kabul ediyorlardı”.. Kaynak: Sabahattin Egeli,  1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Nasıl Yıkıldı, s. 20, Kastaş  Yayınları, İstanbul, 1991

1959 Zürih ve Londra Anlaşmaları  ile   Enosis duygularına gem vurulan  Kıbrıs Rumları, Kıbrıs üzerindeki  asıl  emellerini ortaya koymakta pek fazla  gecikmeyeceklerdi…

Nitekim, “Mart 1961’de Kıbrıs Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi’nde, Kıbrıs Türk Meclis üyelerinin; yeni kurulan Kıbrıs Hükümeti kadrolarında, Kıbrıs Türklerinin Anayasa’da  öngörüldüğü biçiminde %70 Rum, %30 Türk  oranında kamu hizmetine alınmadıkları” ve  görüşülmekte olan vergi yasasının onaylanmasına itiraz etmeleri üzerine; ilk sürtüşmeler  başlayacaktır. Kaynak: Sabahattin Egeli,  1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Nasıl Yıkıldı, s. 23, Kastaş  Yayınları, İstanbul, 1991

Kıbrıs Türk halkının  varlığını  ve de 1960 Anayasası ile elde ettiği kazançlarını hazmedemeyen  Rum liderliğinin tepkileri her geçen gün artarken  4 Ocak 1962’de  ‘OXEN” salonunda bir konuşma yapan Makarios:  “Anayasanın olumsuz yönlerine  ya boyun  eğeceğim , ya da devlet  mekanizmasının   çalışmasına  mani olan ve ülkenin gelişmesini engelleyen   bölümlerinin değiştirilmesini isteyeceğim” diyordu.

Yine kendi köyü Panaya’da yapmış olduğu  konuşmada Makarios:  “Helenizm’in  ezeli ve ebedi  düşmanı olan Türk ırkının bir parçasını teşkil eden küçük  Türk toplumu   bu adadan kovulmadıkça , EOKA kahramanlarının görevi  asla sona ermeyecektir”  diye konuşacaktı. Kaynak: Sabahattin Egeli,  1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Nasıl Yıkıldı, s. 23, Kastaş  Yayınları, İstanbul, 1991

Kıbrıs’ta her iki halkın  birbirine  karşı duyduğu güvensizlik bir asırlık   geçmişe  ve Rumların bitmek  bilmeyen  Enosis  hedeflerine  ve isteklerine dayanmaktadır.

1959 Zürih ve Londra Anlaşmaları temelinde  kurulan 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti bu   faktörlerin etkisi ile doğmuştu.  Ancak 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Rumların  Enosis hayalleri nedeniyle   her iki halkın   ilişkilerinde  bir düzelme   sağlamayacaktı!...   YARIN DEVAM EDECEK

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.