banner913
banner932
banner1012

21 Aralık 1963 Kanlı Noel saldırılarına giden yol ve Kıbrıs Türk halkı (8)


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 27 Aralık 2017, 11:29

 

 

21 Aralık 1963 Kanlı-Noel saldırılarıyla  Akritas Planı  devreye konulmasıyla birlikte  Kıbrıs Türk halkı, bakanları, milletvekilleri ve devlet memurları  silah zoruyla  Kıbrıs Cumhuriyeti’nden uzaklaştırılır. Silah zoruyla  Rum devleti haline getirilen Kıbrıs Cumhuriyeti, 21 Aralık 1963  tarihinden beri   Rum işgali altındadır. 

21 Aralık 1963 Kanlı Noel saldırılarının ardından  Garanti Anlaşmaları çerçevesindeki haklarını kullanan anavatanımız Türkiye’nin   müdahaleye  kesin kararlı olduğunu gören Rum liderliği  “Ateşkes Anlaşması”nı imzalamak durumunda kalmıştı.. Bunun sonrasında da  30 Aralık günü İngiliz  Tümgeneral Peter Young’ın  ‘yeşil’ kalemiyle  çizdiği  hat ‘Yeşil Hat’ olarak anılacaktı..

Ancak, 25 Aralık’ta yapılan ateş-kes  uzun sürmeyecek  ve  saldırılar tüm adaya yayılacak ve

Kıbrıs Türk halkı   %3’lük  toprak parçası üzerinde küçük  gettolarda yaşamaya  zorlanmış; Kıbrıs Cumhuriyeti organlarından  dışlanmış ve  acılarla  dolu günler   yaşamaya başlamıştır…

Kıbrıs Türk Halkı Varoluş ve Özgürlük Mücadelesini; Anavatanına güvenerek  TMT’nin liderliğinde; yediden yetmişe , kadınıyla, erkeğiyle, Rum hakimiyeti altına girmemek, Batı Trakya Türkleri gibi azınlık statüsüyle yönetilen acı ve dehşet verici bir duruma düşmemek, hele  hele Girit örneğinde olduğu gibi çok trajik bir sonuçla karşı karşıya kalmamak için , Atatürk İlke ve Devrimlerinden  aldığı ilhamla büyük bir azim ve kararlılıkla direnişini kahramanca sürdürdü.

11 yıl boyunca Kıbrıs Türk halkı silahlı saldırılara  ve katliamlara maruz kaldı. 103 köyden  göç etmek durumunda kalan Kıbrıs Türk halkı bu dönemde yüzlerce şehit ve binlerce yaralı verdi 

54 yıl önce , Kıbrıs Türk halkını top yekün  yok etmek ve adayı Yunanistan’a  bağlamak amacıyla  Ada genelinde   başlatılan   Rum saldırılarına Kıbrıs  Türk halkı  TMT çatısı altında dur diyerek verdiği destansı mücadele  ile varlığını korudu.

Her gecenin sabahında bir ‘Şafak Vakti’ Mehmetçiğin gelmesini bekleyen Kıbrıs Türk halkının bu özlemi 20 Temmuz  1974 sabahı gerçek oldu. 20 Temmuz 1974 Barış Harekatıyla: Rum-Yunan ikilisinin Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlama hayalleri tarihe gömüldü. Kıbrıs Türk halkı, yıllarca süren mücadelesinin sonunda  self-determinasyon hakkını kullanarak 15 Kasım 1983’de KKTC’ni ilan etti.

1974 Barış Harekatı ile Kıbrıs’ta çözüm gerçekleşmiştir. Günümüzde eksik olan bir  barış anlaşmadır,  Kıbrıs’ta var olan bağımsız ve egemen iki devletin birbirini karşılıklı olarak tanımasıdır.

Tarihin derinliklerinden gelen  Megali İdea  hayalleri çerçevesinde  yer alan  Rum-Yunan  yayılmacılığının  ve de   Kıbrıs Türk halkına  yönelen silahlı saldırıların  soykırıma dönüştüğü 21 Aralık 1963 Kanlı-Noel saldırılarının  54’nci  yıl dönümünde ‘nereye  gidiyoruz, nereye sürükleniyoruz’, ‘Biz ne yapmaya çalışıyoruz’ diye  bir kez daha   kendi kendimizi  sorgulamak durumundayız!...

Kıbrıs Türk halkı, Kanlı Noel’in  54’nci yıl dönümünde  bu yaşananları hatırlamak durumundadır.  Bunu yapmaz; özgürlüğümüze , eşitliğimize, egemenliğimize  self-determinasyon hakkımıza  sahip çıkmazsak  Girit misali yok  olmaktan asla kurtulamayız...   

Bu topraklar   aziz şehitlerimizin  fedakarlığı ile vatan olmuştur. Bugün Kıbrıs’ta var olan  barış ve huzuru kahraman Mehmetçiğimizin Kıbrıs’taki  varlığına borçluyuz. Türk askerinin Kıbrıs’taki varlığı;  KKTC’nin  ve Kıbrıs Türk halkının aydınlık geleceğinin teminatıdır ve teminatı olmaya devam edecektir.  

Kıbrıs Türk halkı olarak özgürlüğümüzden, eşitliğimizden, self-determinasyon haklarımızdan bağımsız ve egemen devletimiz KKTC’den ve  anavatanımız Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinden asla vazgeçemeyiz, vazgeçmeyeceğiz. Bu değerlerimizden vazgeçtiğimiz gün  Girit misali yok olmaktan kurtulamayız… KKTC’ni yaşatmak ve yüceltmek, tanınmasını sağlamak  en büyük görevimiz olmalıdır..

21-25 Aralık Milli Mücadele ve şehitler haftası nedeniyle bir kez daha   Kıbrıs Türk halkının verdiği bağımsızlık ve varoluş mücadelesinde   canını, kanını seve seve veren   Aziz Şehitlerimizi, minnet ve şükranla anıyorum, yüce Türk milletinin bağrından  çıkan kahraman  Mehmetçiklerimizi, gazilerimizi ve Mücahit   halkımızı saygıyla selamlıyorum..

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.